top of page
IMG_1478_edited_edited.png

O zahvatu

Smanjenje ili redukcija dojki operacija je kojom se smanjuje volumen prevelikih dojki, popravlja asimetrija između dvije strane te korigira pozicija spuštenih dojki, čime se postiže harmonizacija u odnosu na Vašu figuru tijela. Također, prednost ove operacije je i smanjenje bolova u vratu i leđima, kao i nestanak neugodnih udubljenja koje ostavlja Vaš grudnjak na ramenima, kao posljedica preteških dojki, a omogućava Vam i lakši povratak sportskim aktivnostima. Završnim rezultatom postiže se i efekt podizanja dojki, čime se vraća mladenački izgled i pozicija dojki.

GRUDI

Nakon inicijalne konzultacije sa plastičnim kirurgom potrebno je napraviti preoperacijsku obradu u smislu UZV (ultrazvuk) ili MMG (mamografiju) dojki, kako bi se isključile nepravilnosti žljezdanog tkiva dojki. Također, potrebno je napraviti kompletnu krvnu sliku, biokemiju i koagulogram, kao i EKG. Preporučeno je prestati pušiti najmanje 3 mjeseca prije navedenog zahvata, kako se ne bi dogodile neželjene komplikacije u smislu nekroze (odumiranja) kože ili bradavice.

Postupak prije operacije

Anestezija

 

Operacija se izvodi u općoj anesteziji, uz minimalnu poslijeoperacijsku nelagodu.

Najčešće korišten rez u ovoj operaciji je ožiljak u obliku sidra (obrnuto T), koji je pozicioniran u prirodnoj brazdi ispod dojki i time lijepo sakriven. Ovisno o količini tkiva koju je potrebno odstraniti, kao i o početnoj poziciji kompleksa areola-bradavica, moguće je smanjiti dojke koristeći nekoliko tehnika remodeliranja tkiva dojki, a izbor je uvijek individualiziran prema Vašim potrebama, kako bi se postigao željeni estetski rezultat. Silikonski ili gumeni drenovi koriste se redovito, radi smanjenja mogućnosti poslijeoperacijskog krvarenja ili stvaranja hematoma, a odstranjuju se nakon incijalnih 24h.

Operacija

Postupak poslije operacije

 

Postoperacijski, pacijentica ostaje kod nas tijekom prvih 24h, kako bi dobila svu potrebnu njegu i skrb. Nakon odstranjivanja drenova potrebno je nositi mekani potporni grudnjak tijekom narednih 6 tjedana (23h dnevno), kako bi se zadržao novi oblik dojki tijekom prvotne faze cijeljenja te smanjila mogućnost oticanja tkiva. Također, ponekad zbog ekstenzivnijeg zahvata moguće je osjetiti smanjenje osjeta u području bradavice, međutim ono se oporavlja tijekom naredih par mjeseci i ne predstavlja problem u kasnijem eventualnom dojenju.

bottom of page