top of page
IMG_1478_edited_edited.png

O zahvatu

Podizanje grudi (mastopeksija) operacija je kojom se postiže mladenački izgled dojki, posebno nakon trudnoće, dojenja, gubitka na tjelesnoj težini ili gubitka elastičnosti kože i posljedičnog spuštanja dojki tijekom starenja. Glavni cilj ovog zahvata je podići konturu dojki i stvoriti prirodniji i puniji dekolte. Također, može se istovremeno kombinirati sa povećanjem dojki, kada je potreban dodatan volumen da bi se postigao željeni estetski rezultat.

GRUDI

Nakon inicijalne konzultacije sa plastičnim kirurgom potrebno je napraviti preoperacijsku obradu u smislu UZV (ultrazvuk) ili MMG (mamografiju) dojki, kako bi se isključile nepravilnosti žljezdanog tkiva dojki. Također, potrebno je napraviti kompletnu krvnu sliku, biokemiju i koagulogram, kao i EKG. Preporučeno je prestati pušiti najmanje 3 mjeseca prije navedenog zahvata, kako se ne bi dogodile neželjene komplikacije u smislu nekroze (odumiranja) kože ili bradavice.

Postupak prije operacije

Anestezija

 

Operacija se izvodi u općoj anesteziji, uz minimalnu poslijeoperacijsku nelagodu.

Postoji nekoliko operacijskih tehnika koje se koriste kako bi se postigao zadovoljavajući rezultat i Vaš plastični kirurg će odabrati onu koja je za Vaš slučaj najbolja. Ponekad, u slučaju blage ptoze (spuštanja) dojki moguće je napraviti samo periareolarni rez tj. rez oko kompleksa areole i bradavice, kada je isti sakriven u razlici boja i gotovo nevidljiv. Sljedeći pristup dodaje vertikalni rez („lizaljka“ ožiljak), u slučaju blage do srednje ptoze, ali najčešće korišten pristup je ožiljak u obliku sidra, kojim se izbjegava višak kože u području krajeva reza („pasje uši“) i sakriven je u prirodnoj brazdi ispod dojke.

Operacija

Postupak poslije operacije

 

Postoperacijski, pacijentica ostaje kod nas tijekom prvih 24h, kako bi dobila svu potrebnu njegu i skrb. Zbog ponekad ekstenzivnog oblikovanja dojki tijekom operacije, a u svrhu minimaliziranja komplikacija kao što su krvarenje i hematom, pred kraj zahvata postavljaju se silikonski ili gumeni drenovi, koji se odstranjuju nakon 24h. Potom, naše osoblje opskrbiti će Vas sa posebno dizajniranim mekanim potpornim grudnjakom, koji je potrebno nositi 23h dnevno tijekom narednih 6 tjedana, kako bi se očuvao postignut oblik dojki u ranoj fazi cijeljenja tkiva.

bottom of page