top of page
iris8080_greek_white_real_statue_woman_f
5D822E96-9C6D-4BD6-A2FD-2AE267C0122A_edited_edited_edited.png

O zahvatu

Korekcija odstojećih uški (otoplastica) spada u operativne zahvate koji se mogu obaviti već u djetinjstvu, tj. od 7. godine života s obzirom na to da razvoj uški završava u toj dobi. Postupke na djeci do 12 godina provodimo pod općom anestezijom, kako bismo izbjegli bilo kakvu nelagodu kod pacijenata, a pacijentima starijima od 12 godina radi se pod lokalnom anestezijom. Pravilnim izvođenjem zahvata i rekonstrukcijom ušne hrskavice, postiže se trajno rješenje problema ”klempavosti”.

.

mrlja_edited_edited_edited_edited_edited

Postupak poslije operacije

Po obavljenom zahvatu oko ušiju postavlja se kompresivni zavoj koji se nosi od 24 do 48 sata. Najmanje dva tjedna nakon skidanja zavoja nosi se elastična traka oko ušiju, pogotovo tijekom noći.

 

mrlja_edited_edited_edited_edited_edited

Nakon pregleda kirurga potrebno je, ako se zahvat radi u općoj anesteziji, napraviti laboratorijske pretrage i EKG, a poželjno je obaviti i internistički pregled. Ako se planira operativni zahvat napraviti u lokalnoj anesteziji, dovoljna je krvna slika i ev. koagulogram. Na dan operacije u općoj anesteziji trebate u Polikliniku doći natašte (ništa ne jesti niti piti) i donijeti medicinsku dokumentaciju koju posjedujete, dok za operaciju u lokalnoj anesteziji nije potrebno biti natašte. Naše će Vam osoblje prije operacijskog termina dati sve potrebne upute kako bismo Vam olakšali cijeli postupak.

Kod zahvata otoplastice anestezija je u pravilu lokalna, i daje se iza uške, u tzv. područje incizije. Kod djece mlađe od 12 godina preporučuje se opća anestezija kako bi djeca izbjegla bilo kakvu neugodnost ili strah. S obzirom na kratko trajanje samog zahvata, tako je i proces anestezije pri ovoj operaciji kratak.

Operativni zahvat uvijek se obavlja kroz rez koji se smješta u naboru iza uške i u pravilu je nevidljiv. Kako bi se osigurala trajnost rezultata, potrebno je ponekad rekonstruirati i ušnu hrskavicu. Operativni proces traje oko sat vremena, potpuno je bezbolan, a ako je zahvat obavljen u lokalnoj anesteziji, pacijent može već dvadesetak minuta nakon obavljenog zahvata napustiti Polikliniku.

 

Operacija

Anestezija

Postupak prije operacije

LICE

bottom of page