O zahvatu

Estetska kirurgija ćelavosti zauzima posebno mjesto na području estetske kirurgije i zahtijeva uvježban i iskusan tim kako bi zahvat transplantacije kose za pacijenta bio maksimalno uspješan. Naš tim ima 15-godišnje iskustvo i redovito se prate i koriste najnoviji svjetski trendovi na području transplantacije kose.
Koristeći trajne korijene iz područja stražnjeg dijela glave ili sa strane glave, ti se korijeni transplatiraju na područje glave gdje je kosa ispala – najčešće prednji i gornji dio glave. Transplantacija kose danas je vrlo precizan proces, transplantirana kosa raste trajno i više ne ispada te se normalno šiša i pere.

Danas postoji više tehnika transplantacije kose, tzv. STRIP grafting, FUE metoda, FUT metoda, ”FOLLICULAR” spliting metoda, a intenzivno se radi i na procesu kloniranja korijena kose. Pri prvom preoperacijskom pregledu, te analizi vlasišta kirurg će zajedno sa pacijentom definirati koja je metoda najbolja u njegovu slučaju, te da li i koliko faza operacije je potrebno a da se postigne čim bolji efekt.

Postupak prije operacije

Kako se zahvat transplatacije kose u pravilu obavlja u lokalnoj anesteziji, potrebno je obaviti bazične laboratorijske pretrage i koagulogram, te prekinuti terapiju acetilsalicilatima ( aspirin i sl. ) ako ih pacijent uzima. Pušačima se preporučuje prestanak pušenja nekoliko tjedana prije i poslije zahvata. Na sam dan operacije potrebno je oprati kosu. Sve ostale specifične upute pacijenti će dobiti od osoblja.

Anestezija

Zahvat transplantacije kose izvodi se u lokalnoj anesteziji, a ako pacijent želi mogu se dati i određeni preparati za sedaciju tj. umirenje kako bi cijela procedura prošla čim lakše i ugodnije.

Operacija

Ovisno o primjenjenoj metodi TRANSPLANTACIJE KOSE, kirurg i njegovo osoblje dati će vam detaljne upute o samom zahvatu pri preoperacijskom pregledu.

Postupak poslije operacije

Nakon obavljenog zahvata preporuča se mirovanje kroz idućih 24 sata, kada se može i staviti zaštitni povoj na dijelu glave gdje je obavljena transplantacija. Nakon 24 sata, skida se povoj i dovoljno je staviti kapu kako bi se zaštitila zona transplantacije. Vrlo je bitno izbjegavati bilo kakve udarce glavom prvih 48 sati od zahvata kako ne bi došlo do poremećaja pozicije postavljenih korijena. Većima se pacijenata vraća svojim svakodnevnim aktvnostima nakon 2 – 4 dana od zahvata.