O zahvatu

Povećane grudi kod muškaraca (ginekomastija) mogu se pojaviti već rano, u pubertetu ili u kasnijoj životnoj dobi. Operativni zahvat sastoji se u odstranjenju masnog i/ili žljezdanog tkiva.

Postupak prije operacije

Nakon pregleda kirurga potrebno je obaviti laboratorijske pretrage, EKG, a poželjno je napraviti i internistički pregled. Ako pijete aspirin ili neke druge preparate koji otežavaju zgrušavanje krvi, potrebno je prekinuti s tom terapijom dva tjedna prije operacije, a ako ste pušač, poželjno je prekinuti pušenje nekoliko tjedana prije zahvata.
Naše će Vam osoblje prije operacijskog termina dati sve potrebne upute kako bismo Vam olakšali cijeli postupak. Na dan operacije trebate u Polikliniku doći natašte (ništa ne jesti niti piti) i donijeti medicinsku dokumentaciju koju posjedujete.

Anestezija

Operacija ginekomastije obavlja se u općoj anesteziji.

Operacija

Povećane grudi koje se pretežno sastoje od masnog tkiva reduciraju se liposukcijom. Prednost liposukcije je što nema reza nego samo dvije incizije širine 2 mm za liposukcijske kanile. Kod povećanih grudi koje se pretežno sastoje od žljezdanog tkiva ponekad je potreban polukružni rez u donjem dijelu bradavice.

Postupak poslije operacije

Nakon obavljene operacije ostajete nekoliko sati u Poliklinici kako biste se u potpunosti razbudili i oporavili, a nakon toga, uz pratnju, možete ići kući ili u svoj smještaj.
Svaki pacijent dobiva broj našeg dežurnog telefona na koji može dobiti osoblje Poliklinike u slučaju potrebe. Poseban steznik potrebno je nositi nakon operacije. Preporučuje se mirovanje prvih 24 do 48 sati, a tjelesni napor izbjegavajte idućih 2 do 4 tjedna.